SZOLGÁLTATÁSOK

Válogatómű üzemeltetése, hasznosítható hulladékok válogatása, ipari előkészítése

A BIOKOM Kft. 1998. december 3-án avatta fel Magyarország első és mindmáig legnagyobb forgalmú hulladék válogatóművét Pécs, Eperfás u. 3. szám alatti telephelyén.

 

A válogatóműben végezzük Pécs, és Dél-Dunántúl területén visszagyűjtött (papír, műanyag, üveg, fém) csomagolóanyag, és egyéb hasznosítható hulladékok – ipari, lakossági – szelektálását, és ipari előkészítését.

A két műszakban évi 15.000 tonna hulladék válogatására méretezett üzemben a beérkező anyagok fajtánként kerülnek szétválogatásra, majd bálázva vagy konténerekben folytatják útjukat az újrahasznosító cégekhez.

Szelektív hulladékgyűjtés

A BIOKOM Nonprofit Kft. üzleti tevékenysége mellett kiemelt feladatának tartja a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben történő elterjesztését.

Vállaljuk gazdasági társaságok, hivatalok, irodák, kereskedelmi egységek, nyomdák, oktatási intézmények által termelt hasznosítható hulladékok átvételét, elszállítását, újrahasznosításra történő ipari előkészítését.

A szelektív hulladékgyűjtésbe való bekapcsolódással partnereinknek lehetősége nyílik hulladékkezelési kiadásaik csökkentésére.

Üzleti partnereinkkel a személyes kontaktus kialakítására törekszünk, melynek során megismerhetjük a sajátos igényeket, hogy maradéktalanul teljesíthessük azokat.

Komplex hulladékgazdálkodási rendszerek üzemeltetése

Ipari és kereskedelmi partnereink részére komplex hulladékgazdálkodási szolgáltatást nyújtunk, melynek keretében partnereink telephelyein biztosítjuk a korszerű hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozását, a keletkező másodnyersanyagok tárolását, átvételét, elszállítását. A tevékenység végzéséhez korszerű konténer és gépjárműpark áll rendelkezésünkre.

Iratmegsemmisítés

Az iratanyagok megsemmisítését zárt rendszerben végezzük, nagyteljesítményű iratmegsemmisítő gépünk a papírt 11×55 mm-es csíkokra szeleteli, valamint a szeleteket tovább aprítja. A megsemmisítésről nyilatkozatot állítunk ki, de igény esetén partnerünk képviselője a folyamatot személyesen is végigkövetheti. Igény esetén vállaljuk az iratanyagok megrendelőtől történő elszállítását is.

Cégünk a megrendelőinél képződött, kiselejtezésre került iratokat Pécs, Eperfás út. 3. szám alatti telephelyén a beérkezést követően megsemmisíti. Munkanapokon 6.00 és 13.00 óra között van lehetőség a beszállításra.

A megsemmisítendő iratanyag Pécs, Eperfás u. 3. sz. alatti, 2200 m2  alapterületű zárt válogatóművünk elkülönített részébe kerül lerakásra. Telephelyünk éjjel-nappal biztonsági szolgálat által őrzött, kamerákkal  folyamatosan megfigyelt terület. Az iratok megsemmisítése ipari zúzógéppel történik.

Nagyteljesítményű iratmegsemmisítő gépünk az  iratanyagot 11 x 55 mm-es csíkokra szeleteli, valamint a szeleteket tovább aprítja. A felaprított papírhulladékot cégünk folyamatos üzemű automata, csatornás présgéppel tömöríti mely 260 bar nyomáson préseli a zúzott papírt. A bálázást követően az iratanyag papírgyári újrahasznosításra kerül. A papírgyárral történt megállapodásunk alapján a felaprított,  bebálázott papír a papírgyárban a beérkezést követően azonnal felhasználásra  kerül a gyártási folyamatban.

 

A megsemmisítési eljárás biztosítja, hogy felismerhetetlen és összerakhatatlanok legyenek a megsemmisített papíralapú  adathordozók. A cégünk által dokumentáltan átvett iratanyag azonosítást és nyomonkövethetőségét a teljes folyamat során biztosítjuk, majd a megsemmisítést dokumentáljuk.

Az iratanyag egyáltalán nem tartalmazhat a kedvezőbb ár alkalmazása mellet:

 • műanyaggal, fémmel összefűzött papírdossziét, műanyag dossziét,
 • műanyag genothermákat (műanyag tasak),
 • könyveket,
 • ablakos borítékokat, indigós papírokat.

Az iratmegsemmisítés lehetséges módozatai  és árai az alábbiak:

 • Az iratmegsemmisítés díja zárt technológiában, darálással: 28, – Ft/kg + ÁFA, ha az iratanyag maximum iratkapcsot tartalmaz.
 • Az iratmegsemmisítés díja zárt technológiában, darálással: 48, – Ft/kg + ÁFA, ha az iratanyag kemény borítót, műanyaggal, fémmel összefűzött papírdossziét, műanyag dossziét, műanyag genothermákat (műanyag tasak), könyveket, indigós papírokat is tartalmaz, azaz a megsemmisítendő anyagot válogatni kell darálás előtt.

Iratmegsemmisítés darálás nélkül, bálázással : díjmentes, ha az iratanyag maximum iratkapcsot tartalmaz.

Iratmegsemmisítés darálás nélkül, bálázással : 20, – Ft/kg + ÁFA, ha az iratanyag kemény borítót, műanyaggal és/vagy fémmel összefűzött papírdossziét, műanyag dossziét, műanyag genothermákat (műanyag tasak), könyveket, indigós papírokat is tartalmaz, azaz a megsemmisítendő anyagot válogatni kell megsemmisítés előtt.

A BIOKOM Nonprofit Kft. garanciát vállal arra, hogy a papírhulladék harmadik személy kezébe nem kerül.

A megsemmisítés teljesítéséről kiállított nyilatkozatunkat a megsemmisítést, ill. a pénzügyi rendezést követően postázzuk.

Akkumulátor hulladék (EWC 16 06 01*) begyűjtés, értékesítés

A BIOKOM Nonprofit Kft. rendelkezik hulladék savas ólomakkumulátor szállítására, begyűjtésére, országhatáron túl történő szállításra jogosító engedéllyel. Vállaljuk szervizek, forgalmazók, hulladékbegyűjtő, illetve akkumulátor begyűjtő vállalkozások által begyűjtött és hulladéktermelőknél keletkező hulladék savas ólomakkumulátorok átvételét, elszállítását.

A tároláshoz igény szerint saválló konténereket biztosítunk.

Használt gumiabroncs hulladék (EWC 16 03 01) begyűjtés, értékesítés

A BIOKOM Nonprofit Kft-nek engedélye van a használt gumiabroncs begyűjtésére és szállítására is. A személygépkocsi gumiabroncsokat szervizektől, szolgáltatóktól gyűjtjük be, és konténerben szállítva átadjuk hasznosításra.

Iskolai, óvodai papírgyűjtés

Társaságunk többek között felvállalta, hogy Pécs városában és a környező településeken az iskolák, óvodák számára papírgyűjtést is szervez.

A gyűjtésre jelentkezett intézményekhez igény szerint 5-32 m3-es konténereket helyezünk ki, így biztosítjuk a papírgyűjtés rendezett körülmények közötti lebonyolítását. Kérjük, hogy a papírgyűjtés zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a gyűjtést megelőzően legalább 1 héttel jelezzenek felénk.

Az előzetesen egyeztetett időpontban a megtelt konténereket elszállítjuk, és gondoskodunk a gyűjtött papírmennyiség hiteles méréséről. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján csak a telephelyünkön történt mérés eredményét tudjuk elfogadni. 

Jelentkezni lehet:

Telefonon:         Molnár Mercedes 72/502-138
E-mail-en:         molnar.mercedes@biokom.hu

Amennyiben a papírgyűjtéshez nem igényelnek konténert, kérjük az összegyűjtött papírhulladékot a BIOKOM NONPROFIT Kft. Pécs, Eperfás u. 3. szám alatti telephelyére (hétköznapokon 600-1300 óráig) szíveskedjenek beszállítani

A papírgyűjtés során

GYŰJTHETŐ ömlesztve a konténerbe:

 • fekete-fehér újság (hagyományos újságpapírra nyomott újság, pl.: napilapok, hirdetőújságok),
 • színes újság (fényes papírra nyomott újságok, pl.: magazinok, szórólapok).

GYŰJTHETŐ a konténerbe az újságpapír fölé elkülönítetten elhelyezve:

 • hullámosított karton doboz pl. bútorok csomagoló doboza.

Elkülönítetten gyűjthető a vegyespapír hulladék (külön bekötözött zsákokba, leragasztott dobozokba):

 • szürke karton, pl. papír cipős doboz,
 • fénymásolásból származó valamint az irodai munkák során keletkező papír hulladék, amelynél a tűzőkapocs és a gémkapocs megengedett,
 • puha fedelű könyvek,
 • könyvek borító nélkül (kérjük a műanyag fóliával bevont fedeleket és kemény borítókat tépjék le),
 • telefonkönyvek és szaknévsorok,
 • leporelló (színes és fehér) zsákolva.

 

NEM GYŰJTHETŐ:

 • műanyaggal, fémmel összefűzött papírdosszié, könyv,
 • indigós papírok.

 

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az iskolák lelkiismeretesen, rendezetten gyűjtik a papírt a kihelyezett konténerbe.
Ennek következtében azonban előfordulhat, hogy a konténert szállító tehergépkocsi tengelytúlterheléssel közlekedhet, ami a fokozott közúti ellenőrzések során súlyos büntetést vonhat maga után.

 

A papírgyűjtés során ezért kérjük Önöket:

 • ha mérik az egyes osztályok által összegyűjtött papír súlyát, maximum 10 tonna papírhulladékot helyezzenek el egy konténerben;
 • abban az esetben, ha nem mérik a konténerbe kerülő papírhulladék súlyát, kérjük, hogy a konténer belső falára festett piros csíkkal jelzett határvonalig rakodjanak csak.

 

További szelektív hulladékgyűjtés az oktatási intézményekben

 

Hulladék típusa Gyűjtés módja Szállítás
alumíniumdoboz lapítva, zsákolva vagy dobozolva saját
PET palack lapítva, zsákolva vagy dobozolva saját
műanyag kupak zsákolva saját

 

Az árak a piaci árak függvényében tanév folyamán módosulhatnak. Kérjük, az aktuális árakról tájékozódjanak a 72/502-138 telefonszámon.

Kifizetés módja:

 • számla ellenében átutalással,
 • számla ellenében készpénzzel,
 • adásvételi szerződéssel magánszemélyeknek készpénzzel (adószám és személyi igazolvány szükséges!)

 

Veszélyes hulladékok átvétele/elszállítása

A BIOKOM Nonprofit Kft rendelkezik veszélyes hulladékok szállítására, begyűjtésére jogosító engedéllyel. Vállaljuk cégeknél, intézményeknél és egyéb hulladéktermelőknél hulladékok átvételét, elszállítását, veszélyes hulladék megsemmisítőknek való továbbadását. Az alábbi lista nem teljes, egyéb veszélyes hulladékok tekintetében érdeklődjenek a biomark@biokom.hu címen.

EWC lista:
 

EWC kód Megnevezés
07 05 13 Veszélyes anyagokat tartalmazó szilárd hulladékok
08 03 12 Veszélyes anyagokat tartalmazó nyomdafesték hulladékok
08 03 17 Veszélyes anyagokat tartalmazó, hulladékká vált toner
13 02 05 Fáradt olaj (ásványolaj alapú, klórvegyületet nem tartalmazó motor-, hajtómű- és kenőolajok)
15 01 10 Veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladékok
15 02 02 Veszélyes anyaggalszennyezett felitatóanyag, szennyezett abszorbensekszűrőanyagok (ideértve a közelebbről nem meghatározott olajszűrőket), törlőkendőkvédőruházat
16 01 07 Olajszűrők
20 01 13 Oldószerek
20 01 19 Növényvédő szerek
20 01 21 Fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok
20 01 26 Étolaj és zsír, amely különbözik a 20 01 25-től
20 01 31 Citotoxikus és citosztatikus gyógyszerek
20 01 33 Elemek és akkumulátorok, amelyek között 16 06 01, 16 06 02 vagy a 16 06 03 kódszám alatt felsorolt elemek és akkumulátorok is megtalálhatók
20 01 35 Veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a 20 01 21 és 20 01 23 kódszámú hulladékoktól

*A tároláshoz igény szerint megfelelő edényeket biztosítunk.

Bérválogatás, bérbálázás

A hulladék begyűjtésével foglalkozó vállalkozások számára – bálázógép kapacitásunk minél jobb kihasználása érdekében – bérválogatást, illetve bérbálázást végzünk.