Segítséget nyújt az önkormányzat a József utca lakóinak

Csak a lakók számára használható, közeli parkolóhelyekkel, és a lehető legközelebb kijelölt hulladékgyűjtő pontokkal segít a József utca lakóinak a pécsi önkormányzat. A belvárosi utcában április közepén kezdődik az összehangolt közművezeték-csere, amely miatt várhatóan október végéig autóval nem lehet majd megközelíteni a házakat.

Ahogy arról a szolgáltatók hírt adtak, 2021. április 19-étől várhatóan október végéig közműfelújítás történik a József utcában. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a Tettye Forrásház Zrt. az utca valamennyi közművezetékét megújítja, mivel azok elöregedtek és időszerűvé vált a cseréjük.

A szolgáltatások színvonalának megőrzése érdekében szükségszerű beruházásokat a szolgáltatók összehangolták azért, hogy a munkálatok a lehető legrövidebb ideig tartsanak – ez Pécs jelenlegi önkormányzata részéről minden hasonló beruházásnál elvárás. A BIOKOM Nkft. egyik munkatársának lesz feladata, hogy a négy közműszolgáltató kivitelezői munkáját összehangolja, és a vállalt határidők betartását ellenőrizze.

A munkálatok tervezetten az alábbi ütemezés szerint zajlanak majd az utcában:

 • Anna utca és Kisflórián utca közötti szakaszon: 2021. április 19. – 2021. július 18.
 • Kisflórián utca és Szent Mór utca közötti szakaszon: 2021. április 19. – 2021. szeptember 30.
 • Szent Mór utca és József utca 15. közötti szakaszon: 2021. május 10. – 2021. október 31.
 • József utca 15. és Megye utca közötti szakaszon: 2021. április 19. – augusztus 31.

A kivitelezés az utca szűk keresztmetszete miatt sajnos csak teljes útlezárás mellett történhet. Ez azt jelenti, hogy 2021. április 19-től kizárólag gyalog lehet az utcában található épületeket megközelíteni, autóval nem. Mindez azzal jár, hogy sem az utcában parkolni, sem az udvari parkolóhelyekre be-, illetve kiállni nem lesz lehetőség. A József utcát – teljesen megújult burkolattal – várhatóan csak október végétől használhatják majd újra az autósok.

A városvezetés tisztában van azzal, hogy az utcában lakóknak mindez a következő hónapokban kényelmetlenséget fog okozni. Azért, hogy a lehető legjobban megkönnyítsük helyzetüket, több rendkívüli intézkedést készítettünk elő.

Kizárólagos parkolási lehetőség a lakóknak a közelben

A kieső parkolási kapacitás pótlására a BIOKOM Nkft. alternatív parkolási lehetőséget biztosít azoknak a lakóknak, akik a II-es számú forgalomcsillapított övezetre vonatkozó érvényes, rendszámmal ellátott behajtási engedéllyel rendelkeznek.

A számukra igénybevehető parkolóhelyeket az alábbi helyszíneken alakítjuk ki:

 • Janus Pannonius utca Széchenyi tér és Vörösmarty utca közötti szakaszán 10 db,
 • a Rózsakerttől délre további 8 db,
 • a Káptalan utca Rózsakert felőli szakaszán a meglévő parkolóban 7 db,
 • a Káptalan utca északi szakaszán 16 db, és az autóbusz-megállóhely felhasználásával további 5 db,
 • a Szepessy Ignác utcában 8 db,
 • illetve keleten az Ágota utcában a kijelölt parkolóhelyekig 8 db, továbbá
 • a Király utca 65. és 67. számú ingatlanon található magánparkolóban 40 db,
 • a Kazinczy utca 4. számú ingatlanon található magánparkolóban 5 db dedikált parkolóhely.

A parkolóhelyeket a II-es számú forgalomcsillapított övezetre vonatkozó érvényes, rendszámmal ellátott behajtási engedélyek birtokában, azok felmutatásával, illetve a szélvédő mögött jól látható helyen elhelyezve vehetik igénybe a lakók.

Változás a hulladékszállításban

A teljes útlezárás miatt a hulladékszállító járművek sem tudnak behajtani az utcába. Ezért a Dél-Kom NKft. a rekonstrukció időtartamára hulladékgyűjtő pontokat alakít ki a József utcához legközelebbi utcákban, ahol a szállítás még megoldható:

 • Anna utca – József utca kereszteződéstől keletre az Anna utcában: 1 db kommunális 1000 literes gyűjtő edény
 • Kisflórián utca – József utca kereszteződésétől délre a Kisflórián utcában: 1 db kommunális, 1 db szelektív 1000 literes gyűjtő edény
 • Szent Mór utca – József utca kereszteződésétől délre a Szent Mór utcában: 2 db kommunális, 1 db szelektív 1000 literes gyűjtő edény
 • Megye utca – Megye köz kereszteződésében: 3 db kommunális, 1 db szelektív 1000 literes gyűjtő edény

A kommunális hulladékgyűjtő edényeket hetente 3 alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken, a szelektív hulladékgyűjtő edényeket pedig hetente 2 alkalommal, kedden és csütörtökön ürítik. A zöld hulladékot a lakók a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé helyezhetik el.

A pécsi önkormányzat vezetése bízik abban, hogy ezekkel az intézkedésekkel enyhíteni tudja a József utca lakóinak kényelmetlenségét, egyúttal reméljük, hogy a lakók megértik, a közművek felújítása ingatlanjaik értékét növeli és az utcában élők későbbi kényelmét szolgálja.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az alábbi térképen jelöltük a kijelölt parkolóhelyeket és hulladékgyűjtő pontokat – szürkével a kommunális, pirossal a szelektív gyűjtőedényeket.

További hírek