ROTARY TANÖSVÉNY

Hol keressük? – Hogyan jutunk oda? A tanösvény két irányból kereshető fel könnyen. Az egyik lehetőség, hogy a pécsi TV-torony alatti buszfordulótól (35-ös helyi járat) induló sárga sáv turistajelzésen közelítjük meg a Misina-Tubes gerincet a sárga körösvény jelű úton körbefutó tanösvényt. A másik esetben Lapisig kell autóval menni, ahonnan szintén a sárga sávon érhetjük el a Rotary körsétányt.

 

A tanösvényről:

A városi erdő legszebb sétaútja. 550 méter tengerszint feletti magasságban kerüli meg a Kis-Tubes (581 m ) és a Tubes (612 m) csúcsokat.  A Rotary-körsétány végigjárása önmagában is tanulságos sétát jelent, ugyanis nagyon nagy élmény megtapasztalni a különböző kitettségű hegyoldalak növényzetének változását. Légvonalban nem távolodunk el például a déli lejtőktől még pár száz méterre sem, és az északi oldalon mintha egy teljesen más világban, nem is ugyanazon a hegyen járnánk. A körsétány mentén kihelyezett táblák a jellegzetes fásszárúakat ismertetik, megkönnyítve így a fajok terepi beazonosítását. A tájékoztató szövegekből megérthetjük azt is, hogy egy-egy faj történetesen miért pont az északi oldalt „választotta”, és miért nem a délit.

A Rotary-körsétányt Erreth Ede néhai bőrgyári vezérigazgató magánadományából épült az 1930-as évek elején. A körsétány szintemelkedés nélkül, kb. három km hosszban járható körbe.

Létesítő:
– Mecseki Erdészeti Zrt.
7623 Pécs, Rét u. 8.
Tel.: 72/508-200
– Pécsi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Zrt.

Fenntartó:
– Mecsekerdő Zrt.
7623 Pécs, Rét u. 8.
Tel.: 72/508-200
– BIOKOM Nonprofit Kft. 
Tel.: 72/502-101

Mit érdemes még megnézni?
• Tubes-Misina-Flóra-pihenő Tanösvény
• Kisréti Tanösvény
• Tubesi János-kilátó
• Kis-Tubes kilátó