Pécsi Erdei Körtúra

Felfedezésre csábítanak a BIOKOM Nkft. új, mecseki létesítményei

A BIOKOM Nkft. a közelmúltban megvalósította a nagyobb túrákat kedvelő pécsi természetjárók régi álmát a „Pécsi Erdei Körtúra” turistaútvonalat, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakmai közreműködésével létrehozta a Kismély-völgyi Pro Silva e-tanösvényt.

Bizonyára kevés pécsi tudja, hogy 1747-ben, Mária Terézia utasítására királyi bizottság rendezte a püspökség és a város között az erdőterületek birtoklásának kérdését. A létrejövő egyezség eredményeképpen Pécs erdeinek határa egészen a Melegmány-völgyig húzódott. Ez az állapot aztán egészen 1946-ig fennállt, amikor a város tiltakozása ellenére az erdőket államosították és a Misina-Tubes gerinctől északra elhelyezkedő területek az ún. Államerdészet kezelésébe kerültek.

A kialakított túraútvonallal a valaha volt városi erdő egy részének bejárására csábítja a kirándulókat a BIOKOM Nkft. A Mandulástól és a Remete-réttől induló, különböző hosszúságú kör-túrák közös jellemzője, hogy könnyen bejárhatók, nem tartalmaznak meredek kaptatókat, kisgyerekek és idősebbek is teljesíteni tudják őket. 7,2 km-től akár a 20 km-es szakaszok közül lehet választani, amelyek menet közben, a fáradtságtól függően variálhatók.

A tájékozódást ingyenes kiadvány térképe, valamint az útvonal mentén felfestett BIOKOM jelek és tájékoztató táblák könnyítik meg jelentősen. A turistaút térképe a BIOKOM Nkft. honlapjáról (térkép) is letölthető, illetve a helyszíni nyitótáblákról QR-kód segítségével is elérhető. Ezen segítséggel menet közben is tájékozódhatunk a tervezett haladási irányunkról és a látnivalókról. A csodás látképet kínáló kilátó-pontoknál padok kerültek kihelyezésre és a nagykör bejárásába a Kismély-völgyi Pro Silva e-tanösvény megismerése is beleilleszthető.

A séták során megismerkedhetünk a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel. Tavasszal különféle orchideákban gyönyörködhetünk (pl. majomkosbor, szarvasbangó), de a nagyezerjófüvek bódító illatába is beleszagolhatunk, valamint a világon csak a Mecseken előforduló hibrid faj, a pécsi zergevirág töveibe is belebotolhatunk. Télen a BIOKOM Nkht. által kihelyezett madáretetők környékén különféle cinkékkel, csuszkákkal, vörösbegyekkel találkozhatunk és, ha csendesen haladunk, akár egerésző rókát is megfigyelhetünk. 

Remete-réten a „Pécsi Erdei Körtúra” túraútvonalra felfűzhetően, de természetesen önálló bejárásra is lehetőséget biztosítva, a BIOKOM Nkft. a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kialakította a Kismély-völgyi Pro Silva e-tanösvényt.

Letölthető kiadvány

Pár éve még, több szempontból is újdonságnak számított volna ez a tanösvény típus, amely kiemelten környezettudatos, költségtakarékos, valamint az időjárási és az „emberi” tényezőknek jobban ellenálló formában került kialakításra. Mára azonban egyre jobban terjed az ún. e-tanösvény, amely a felsorolt előnyös tulajdonságok mellett lehetőséget biztosít jelentős mennyiségű és a változó évszakokat figyelembe vevő, könnyen aktualizálható tudás átadására. A Remeterét és Kismély-völgy között már több mint egy évtizede működő táblás tanösvény került így felújításra, ami az elmúlt évek alatt a vandalizmus áldozatává vált.

 

A két szervezet honlapjáról (www.biokom.hu, www.ddnp.hu) letölthető, vagy a remete-réti nyitó tábla QR-kódjának segítségével olvasható útvonalvezető füzet segítségével bejárható Pro Silva Tanösvény a természetes erdő élővilágát, annak működését, a természetes folyamatokat mind jobban leutánzó erdőgazdálkodás ismérveit, jelentőségét mutatja be 10 állomás bejárásán keresztül. Az itt megszerezhető ismeretanyag nem csak a laikus turisták számára nyújt hasznos információkat, gyökeresen átalakítva akár az eddigi erdőképüket is, hanem szakemberek részére is kínál érdekes, megfontolandó tapasztalatokat.

A Pro Silva tanösvény hossza 2,5 km, de amennyiben a kihívást kereső turisták a Pro Silva Tanösvény és a „Pécsi Erdei Körtúra” útvonalát együtt kívánják teljesíteni, akkor közel 20 km-t kell megtenniük.

Reméljük, hogy hamarosan minél több természetkedvelővel, erdőjáróval találkozunk a „Pécsi Erdei Körtúra” és a Pro Silva e-tanösvény útvonalain!

Kellemes időtöltést, jó kirándulást kívánunk!                                                                        ENGLISH

     Szilasi Tamás
Erdőgazdálkodási vezető