Összefogással számolták fel a Kórház utcai illegális hulladéklerakót

A Pécsi Ellátó Központ, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. együttműködésének eredményeként 120 köbméter hulladékot takarítottak el a Kórház utcában, amelynek tömege elérte a 17 tonnát. A rendszeresen újratermelődő lerakókhoz kamerákat helyeznek figyelemfelhívó táblákkal kiegészítve. A kamerák üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet végzi, és a felvételek alapján hatósági intézkedést is kezdeményezhetnek majd.

Három önkormányzati cég, a Pécsi Ellátó Központ, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összefogásával tisztult meg a Kórház utca 6. szám alatti, mára már lakatlan épület környéke. Az egykor gondozott terület siralmas látványt nyújtott a rengeteg szemét miatt. Legfőképpen lomok és kommunális jellegű hulladék borította, de építési törmelék és elhagyott gumiabroncsok is bántották az arra járók szemét. Ezt elégelték meg az önkormányzati cégek, és fogtak össze a takarítás érdekében.

A Pécsi Ellátó Központ közmunkásai végezték a hulladékok összegyűjtését, konténerekbe pakolását, a BIOKOM Nonprofit Kft. a hulladékszállítást, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig anyagi segítséget nyújtott. A munkát két héten keresztül 10-11 fő végezte, akik az épület, és az azt körülvevő mintegy 7000 négyzetméter nagyságú terület megtisztítása során 120 köbméter hulladékot szedtek össze, amelynek tömege elérte a 17 tonnát.

Az ellenőrizetlen körülmények közötti hulladéklerakás nagy ütemben zajlik a szelektív gyűjtőszigetek és egyéb közterületek, beépítetlen önkormányzati ingatlanok esetében. A szemét megjelenése legfőképpen városképi és környezetvédelmi szempontból okoz gondot, de akár közegészségügyi kockázatot is jelenthet. Nagyon komoly problémáról van szó, ugyanis nagyságrendileg 15 millió forint körüli összeget emészt fel a hulladékkupacok folyamatos felszámolása, amit más városüzemeltetési feladat ellátására is lehetne fordítani. Emellett az illegális lerakók felszámolásának a gyors visszatermelődés miatt legtöbbször csak rövid ideig van látható eredménye. A közszolgáltató évi kétszeri lomtalanítást biztosít, továbbá három hulladékudvar is a lakosság rendelkezésére áll, ahol bizonyos megkötések mellett térítésmentesen adható le hulladék, ám ezeket a szolgáltatásokat sokan nem használják, helyette inkább illegális lerakókban helyezik el a szemetüket.

Egyértelmű cél, hogy mindenképpen vissza kell szorítani az illegális hulladéklerakást, ezért megkezdtük tíz mobilkamera beszerzését, amelyeket a rendszeresen újratermelődő lerakókhoz helyezünk ki figyelemfelhívó táblákkal kiegészítve. A kamerák üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet fogja végezni, és a felvételek alapján a hatósági intézkedést is ők kezdeményezik majd a szabálysértőkkel szemben.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​

További hírek