Malomvölgyi parkerdő

Felüdülés Pécs déli részén

A Malomvölgyi Parkerdő a hozzá tartozó arborétummal együtt mintegy 380 hektár erdő borított területen, 90 hektár rekreációs külterületen és 23 hektár vízfelületen terül el. Pécs déli városrészének kiépülésekor, az akkori városvezetés megteremtette egy déli kirándulóközpont létesítésének lehetőségét.

Az 1980-as évek elején Kökény határában földterületeket vásárolt a város, és a patakok vizének felduzzasztásával hozták létre a malomvölgyi tórendszert. A meglévő kultúrerdők és faültetvények kiegészítéseként egzóták, dísznövények és egyéb növények telepítésével alakult ki a mai növényzet.

A családias környezetben jól megfér egymással a futó, a kerékpáros, a családi kiránduló és a horgász is.

Kilátókból fedezhetjük fel a Malomvölgyi Parkerdőt

Zsírosdombi-kilátó:

A fa szerkezetű Zsírosdombi-kilátó 2002-ben, Szatyor Győző tervei alapján és kivitelezésében épült meg egy állami támogatású erdészeti pályázat finanszírozásából. Az idő előrehaladtával a szerkezet megérett az állagmegőrző
felújításra, amelyet a BIOKOM Nkft. 2021-ben, a Pintér János Parkmegújítási Program keretében végzett el.

Ebben az évben a Malomvölgyi Parkerdőben több fejlesztés is megvalósult, többek között ekkor alakították ki a homokos plázst, a Málomi-tónál található játszóteret, de új tűzrakóhelyek és padok is létesültek.

Érdemes tehát felkapaszkodni a Kökényi-tó keleti oldalán, a Muszung-völgyön keresztül a kilátóhoz, hiszen ezt a megszépült környezetet vehetjük szemügyre.

István-kilátó:

A fa kilátó Szatyor Győző tervei alapján épült meg 2005-ben a két tó közötti tisztás gerincén. Az egyszintes kilátóból a tisztás és a Kökényi-tó figyelhető meg. Megközelíthető gyalogosan, déli és északi irányból a sétaútról, illetve Kökény-puszta irányából.

Bagolyvári kilátó:

A terméskő alapú kilátó az 1980-as években épült. Földszinti része esőbeállóként is funkcionál. A kilátó a Malomvölgyi I-es tó dél-nyugati végében található parkolóból egy rövid sétával megközelíthető, kissé meredek, jelzetlen, de jól kitaposott ösvényen.

A Malomvölgyi Parkerdő 2021-es fejlesztése:

A Malomvölgyi tavak környezete közkedvelt kirándulóhely a pécsiek körében, van olyan hétvége, amikor háromezer látogató fordul meg a csodaszép környezetben – társaságunk éppen ezért határozta el 2021-ben, hogy több fejlesztést is elvégez a területen. Ennek keretében:

  • Kiszélesítettük és kavicsborítással látták el a csaknem 6 kilométer hosszú sétautat

  • Felújítottuk a tó északi oldalán található parkolót, hogy a kilátogatók kulturált körülmények között tudják hagyni gépkocsijukat
  • Megújult a Szeretet átjáró névre keresztelt fahíd

  • Kialakítottunk egy homokos plázst. Igaz, a tóban fürdőzni továbbra sem lehetséges, de itt a legkisebbek homokvárakat építhetnek, amíg szüleik a területre kikerülő napozóágyakon napfürdőzhetnek.

  • Teljes egészében megújult a Zsírosdombi kilátó
  • Új erdei bútorokat helyeztünk ki, padokat, fedeles asztal-pad garnitúrákat, valamint tűzrakóhelyeket építettünk a tó mellett, lehetővé téve a bográcsozást, szalonnasütést

  • A Málom-tó félszigetén egy új játszótér is létesült

A fejlesztések a Pintér János Program keretében valósultak meg. A programról részletesebben itt írtunk.