KISMÉLY-VÖLGYI „PRO SILVA” TANÖSVÉNY

Hol keressük? – Hogyan jutunk oda? Pécsről a Mecseken átkelve, Abaliget felé haladva az út Remete-rétnél éri el a hágót. Az itt kialakított pihenőhelyen, a nagy esőbeálló mellől indul a tanösvény a piros sáv jelzésen Kismély-völgy irányába.

 

A tanösvényről:

Egy olyan, sajátos típusú tanösvény megismerésére invitáljuk önöket, amelyek az utóbbi években jobban terjednek térségünkben. A költségtakarékosan, az időjárási és „emberi” tényezőknek jól ellenállóan kialakított turistaútvonalak ráadásul kiemelten környezettudatosan működtethetők. Emellett lehetőséget biztosítanak jelentős mennyiségű, valamint az évszakok változását is figyelembe vevő tudás átadására is. A Remete-rét és Kismély-völgy között már több, mint egy évtizede működő táblás tanösvény került ezzel felújításra és így lehetőség nyílt jóval több információ közzétételére is.

 

Járják be a Pécs város tulajdonában lévő, a BIOKOM Nonprofit Kft. által kezelt, természetvédelmi szempontból pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó csodás Kismély-völgyet és távozzanak tartalmas élményekkel gazdagodva!

A tanösvény bejárásához szükséges információkat a letöltések menüpontban letölthető, vagy az indító táblán megtalálható QR-kód segítségével okostelefonnal lehet letölteni. Így egy útvonalvezető kis füzetet kapnak, amely segítségével a turistajelet követve nem fognak eltévedni, a fákra vagy oszlopokra festett számokkal jelölt állomásoknál pedig rendkívül érdekes dolgokra derülhet fény az erdő életéről, működéséről, a benne folytatható gazdálkodásról, az előforduló növény- és állatfajokról. Az útvonalat bebarangolva megtudhatjuk, hogy miért fontos a holtfa, mi a baj a vágásos erdőgazdálkodással és miért jó a szálalás. Ha bárki ezekre és még sok-sok már információra kíváncsi, akkor látogassa meg a sokszínű Kismély-völgyet.

Letölthető kiadvány  

Download 01

Download 02

Létesítő:

– Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

7625 Pécs, Tettye tér 9.

Tel.: 72/517-200

– Pécsi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Zrt.

Átdolgozást végezte:

– Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

7625 Pécs, Tettye tér 9.

Tel.: 72/517-200

– BIOKOM Nonprofit Kft. 

Tel.: 72/502-100

Fenntartó:

– BIOKOM Nonprofit Kft. 

Tel.: 72/502-100

Mit érdemes még megnézni?

• Szentkúti kápolna és forrás

• Sós-hegyi kilátó (zöld háromszög turistajelzésen keleti irányban)