2001

„A Környezet védelméért” díj
(Budapest, 2001. február 17.)

2001. február 17-én került sor a „A környezet védelméért” díj odaítélésére, melynek díjazottja az idei évben a BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási Kft lett. „A környezet védelméért” díjat a tavalyi év folyamán a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöksége alapította, felismerve azt a tényt, hogy tagjaik és a hasonló tevékenységet végzők munkájukkal jelentős mértékben járulnak, illetve járulhatnak hozzá Magyarország környezeti állapotának javításához. Az évenként kiadásra kerülő díj célja, hogy a kiemelkedő környezetvédelmi-ipari és szolgáltatási tevékenységet végző vállalkozásoknak és kimagasló életmunkásságot felmutató személyeknek az ismertségét és elismertségét növelje. A díj odaítéléséről a Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei, a Magyar Tudományos Akadémia, az egyetemek környezetgazdálkodási tanszékeinek vezetői és független szakértők döntenek a környezetvédelmi felügyelőségek, az önkormányzatok, a szakmai szervezetek, a tudományos élet, a civil (zöld) szervezetek és szakcégek ajánlásai alapján.

A 2001 év nyertese a BIOKOM Környezetgazdálkodási Kft., amely a díjat a 2000. évi környezetvédelmi tevékenységeinek erkölcsi elismeréseként kapta meg. A Díj átadására a 2001. február 17-én rendezett „Első Környezetvédelmi Bálon”-on került sor, Dr. Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, és Dr. Illés Zoltán az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke jelenlétében.

 

Az indoklás szerint a BIOKOM Kft. magas szintű hulladékgazdálkodási rendszert valósított meg, mivel megteremtette a szelektív gyűjtés és utóválogatás feltételeit, csökkentette a végleges lerakásra kerülő hulladék mennyiségét és szolgáltatásaira teljes körűen bevezette az ISO 9002 minőségügyi és az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszert. A BIOKOM Kft. számára nem ez volt az egyetlen elismerés az elmúlt években míg 1998-ban tevékenységét Környezetünkért Emlékplakett-tel ismerték el, addig 1999-ben az Ipari Műszaki Fejlesztésért Alapítvány „Ipar a környezetért díját”, a VII: Magyar Innovációs Nagydíjat, a Hiteles és Sokoldalú Tájékoztatás Díját, illetve a Baranya Megyei Innovációs Díjat nyerte el.

Eperfás úti kocsimosó- és javítóműhely avatása
(Pécs, 2001. július 10.)

2001. július 10-én cégünk és a régió vezető képviselőinek jelenlétében, Toller László Polgármester Úr adta át hivatalosan a BIOKOM Kft. Eperfás úti telepén a kocsimosó- és javító műhelyt, amely megteremti a lehetőséget a BIOKOM Kft. részére, hogy továbbra is európai színvonalon, de immár megújult környezetben végezzük gépparkunk karbantartását. Az építmény létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy naponta 26 gépjárművünk hagyja el a telephelyét. Városunk tisztántartása érdekében a hulladékszállító gépjárművek naponta 28, míg a konténerszállítók 90 fordulót teljesítenek, amely napi 3000 km-es út megtételének felel meg. Ez a fokozott igénybevétel szükségessé teszi az állandó magas színvonalú karbantartást.

Az Eperfás úti kocsimosó- és javítóműhely:
Az épület nagysága 36,60 x 17,10 méter, amely területet öt különálló részre lehet felosztani:

1.) Kocsimosó
A kocsimosó biztosítja gépjárműveink folyamatos tisztántartását. A négy méter magasságig felcsempézett falak, az olajfogó és olajtisztító berendezések arra szolgálnak, hogy a mosás során keletkező, környezetre káros anyagokat összegyűjtsük és kezeljük, megfelelve ezzel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.

2.) Javítóműhely
A javítóműhelyben rendelkezésünkre áll mindaz a technikai felszerelés, amely szükséges gépjárműveink napi műszaki ellenőrzéséhez és a kisebb műszaki javítások elvégzéshez. Szakembereink munkáját fékpad, 20 tonnás rámpás emelő, 24 tonnás oszlopos emelő, akkumulátor töltő helység, kompresszor helység, villamos- és esztergaműhely, illetve egy kéziraktár segíti.

3.) Veszélyes hulladék tárolók
A javítások során keletkező veszélyes hulladékokat, külön e célra kialakított, saválló burkolattal ellátott helységekben tároljuk, mindegyikben 50 x 50 x 50 cm-es vasbeton zsomp készült 15 cm falvastagsággal. Az esetlegesen a talajba kerülő veszélyes hulladék ellenőrzésére szivárgót és ellenőrző gyűjtőaknát készítettünk, kizárva a lehetőségét a környezet károsításnak.

4.) Iroda
A szükséges adminisztratív feladatok ellátásához.

5.) Szociális blokk
A dolgozóink fizikai és szociális szükségelteinek kielégítésére.

Fontosabb dátumok az Eperfás úti kocsimosó- és javító műhely építése során:
– 2000. október 18. Az építkezés megkezdése
– 2001. június 15. Az épület műszaki átadása
– 2001. június 19. Használatbavételi engedélyezési eljárás
– 2001. június 29. A használatbavételi engedély kézhezvétele
– 2001. július 10. Ünnepélyes átadás